Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Κλειδώνουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Φάκελος τιμολόγια ρεύματος, φαίνεται ότι έχει ανοίξει ενόψει των τελικών αποφάσεων που όπως όλα δείχνουν θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα από τις αρχές του νέου έτους. Ενόψει λοιπόν του «ποδαρικού» με αυξήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος, χθες δόθηκε μια πρώτη γεύση καθώς η ΡΑΕ παρουσίασε την εισήγησή της για τον περίφημο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

Ο φόρος αυτός είχε επιβληθεί από την 1η Σεπτεμβρίου και δεν είχε φτάσει στους καταναλωτές, καθώς τα τιμολόγια ρεύματος παρέμειναν σταθερά. Καθώς όμως η εφαρμογή του φόρου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είχε αυξήσει σημαντικά το κόστος (η οριακή τιμή του συστήματος, με την οποία πληρώνονται όλοι οι παραγωγοί και όχι μόνο οι μονάδες φυσικού αερίου αλλά και οι εισαγωγείς συχνά βρισκόταν πάνω από τα 100 ευρώ, επιβαρύνοντας όλη την αλυσίδα της αγοράς) στις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος η ΔΕΗ θα επιζητούσε τη μετακύλιση της επιβάρυνσης από τον φόρο στην κατανάλωση.

Με βάση τη χθεσινή εισήγηση της ΡΑΕ προτείνεται να «φύγει» ο ΕΦΚ από την παραγωγή και το ποσό που έχει υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα εισπραχθεί να συγκεντρωθεί από τον λογαριασμό προσαυξήσεων. Ο λογαριασμός αυτός πληρώνεται από τις εταιρείες προμήθειας (ΔΕΗ, Hellas Power, Energa) που με τη σειρά τους θα μετακυλήσουν αυτούσια στην κατανάλωση την επιβάρυνση.

Πόση θα είναι η αύξηση για ένα μέσο νοικοκυριό;

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας: Η Γνώμη σας για την συνέχεια της σελίδος μας;

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σύνδεση με αξιόπιστες σελίδες.

our visitors are from around the world